06-10-2015 |
ALGEMEEN DAGBLAD: HC FEIJENOORD INSPIRATIE VOOR HC DELFSHAVEN
Het leek een exotisch incident, maar de verkleuring van het Rotterdamse hockey krijgt een serieus vervolg. Na Hockeyclub Feijenoord zet ook Hockeyclub Delfshaven – deze week opgericht – de poort wijd open voor kinderen van allochtone afkomst. ‘Ieder kind, ongeacht zijn afkomst, moet ooit een stick hebben vastgehouden.’
Oprichter en clubmanager Paul Veldhuijzen loopt tevreden over het terrein van Hockeyclub Feijenoord. De zon schijnt, het tikkende geluid van ballen tegen sticks klinkt hem als muziek in de oren. Veldhuijzen werd nog net niet uitgelachen toen hij in 2009 zijn plannen voor een hockeyclub op Zuid presenteerde. Toch, zes jaar later, ligt er een kunstgrasmat aan de Laan op Zuid. ,,Maar voordat we dit bereikt hadden, is er heel wat water door de Maas gestroomd. De eerste jaren leidden we een nomadenbestaan. Trainden op zeven verschillende plekken, speelden onze wedstrijden bij Leonidas in Kralingen. Sinds 2014 zitten we hier en zijn we zichtbaar voor de buurt. Sindsdien zijn we doorgegroeid tot meer dan driehonderd leden, voornamelijk kinderen. Ik denk dat we nog twee keer zo groot kunnen worden.”
Dubbele voornamen
Veertig procent van de Feijenoorders heeft een westerse achtergrond, de overige zestig komt uit alle hoeken van de wereld. Op de ledenlijst staan Marokkanen, Turken, Antillianen, Kaapverdianen, Surinamers, Kroaten, Oostblokkers, Afrikanen. Dubbele voornamen zijn zeldzaam, de Sulemans, Shullyviennes en Shivana’s voeren de boventoon. Volledige blanke teams zijn er niet, volledig zwarte wel. Dat was in het begin wel eens schrikken voor de tegenstander, die soms ook even slikten als ze voor het eerst ‘op Zuid’ kwamen spelen. De club ligt niet bepaald in een lommerrijke omgeving, er staat geen rietgedekt clubhuis en op het parkeerterrein ontbreken de dure SUV’s. Wat is er wel? Een tramhalte, een drukke autoweg, uitzicht op de minaretten van de Essalam Moskee en halal hotdogs.
,,Hockey is niet voor de elite,” zegt Veldhuijzen. ,,Als je het leuk brengt, kan iedereen het doen. Wij bieden een representatief beeld van Rotterdam-Zuid. Om ons heen liggen wijken waar 95 procent van de mensen allochtoon is en hele straten van een uitkering leven. Maar er zijn ook straten met koopwoningen van een half miljoen euro, bewoond door allochtonen. Er staan 43 scholen in de buurt en er zijn zeven sportclubs, waarvan wij de enige buitensportaccommodatie hebben. De Brabantse stad Roosendaal is vergelijkbaar met dit gebied. Daar hebben kinderen de keuze uit tweehonderd sportverenigingen.”Toch spelen er niet alleen kinderen uit arme gezinnen bij Feijenoord. ,,Er komen hier ook mensen die vier tot vijf keer modaal verdienen,” weet Veldhuijzen. ,,Die vinden het echt leuk om hier te spelen, ze houden van onze diversiteit. Mensen komen om die reden op Katendrecht wonen. Hier kom je geen xenofoben tegen.”
Bron: AD.nl
Deel deze pagina: